Architektura renesansu w Polsce

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego jak obszerną i ciekawą mamy historię sztuki i architektury. Biorąc pod uwagę liczbę wydarzeń historycznych oraz różnorodność sytuacji politycznych na ziemiach polskich, jesteśmy przekonani, że te czynniki miały znaczy wpływ na sztukę. Prawdą jest, że wszystkie style architektoniczne przybyły do Polski z innych obszarów, jednakże bardzo widoczne są różnice w architekturze polskiej a europejskiej. Można bez obaw stwierdzić, że nasze rozwiązania były znacznie skromniejsze, natomiast bardzo przyjemne w odbiorze. Gdy mowa natomiast o architekturze renesansu jesteśmy pewni, że rozwijała się w szesnastym wieku. Głównie objęte tym stylem były obiekty świeckie i magnackie. Warto pamiętać, że napływ włoskich artystów takich jak Bartolomeo Berrecci czy też Santi Gucci, sprawił, że to Kraków stał się kolebka architektury renesansowej w Polsce. Stąd mamy pewność, że większość charakterystycznych obiektów dla tej epoki znajdziemy w dawnej stolicy Polski. Przykładem może być Zamek na Wawelu oraz Sukiennice.

Architektura renesansu w Polsce
Zróżnicowane ceny nieruchomości pod wynajem
Nieruchomości kiedyś i dziś