Do czego może służyć tablet?

Nie tylko gadżet

Tablet to nie tylko zwykły gadżet. To też funkcjonalne narzędzie, które sprawi, że codzienna praca stanie się bardziej przyjemna. Oprócz tego, tablet może być wykorzystywany jako narzędzie rozrywki i do umilania czasu w pociągu. Jest wiele sposobów zastosowania tabletów, dostępnych na krajowym rynku. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
Tablet – nieoceniona pomoc w pracy

Najnowsze tablety mają wiele różnych funkcji ułatwiających pracę. Poza tym, iż Net na tablecie to standard, istnieje wiele rodzajów aplikacji, jak chociażby pakiet biurowy na tablet. W ramach tego pakietu dostępne są programy do edycji tekstów, tworzenia tabel, interesujących prezentacji oraz grafik. W dodatku, najpopularniejsze serwisy administrujące pocztą mailową udostępniają wersje na urządzenia mobilne. Za ich pośrednictwem, z każdego miejsca mamy możliwość odbierać i przeglądać wiadomości tekstowe. Dodatkowe aplikacje takie jak terminarz, notatnik, dyktafon – spowodują, iż rozplanowanie kolejnych spotkań, a też samo uczestniczenie w nich będzie skuteczniejsze.
Korzystaj z Internetu

Przeglądanie stron z sieci poprzez tablet jest szczególnie intuicyjne. Odbywa się to za pośrednictwem przeglądarek znanych z „dorosłych” komputerów, jak Opera mini, czy też Chrome w wersji na Androida. Pierwsza opcja łączności z Internetem to WiFi. Natomiast kiedy znajdujemy się z dala od routera, wówczas możemy skomunikować się z Netem za pomocą modemu 3G. Na rynku mamy do dyspozycji tablety z modemem wmontowanym w środku. Natomiast do tych, które go nie posiadają możemy podłączyć zewnętrzny modem operatora sieci komórkowej. W środku modemu zaimplementowana jest karta SIM. Obecnie w zasadzie każda sieć komórkowa w Polsce oferuje możliwość tego typu.
Nie tylko praca, ale i zabawa

samochód wyścigowy pokazany na ekranie tabletuW Necie i na stronach takich jak te sygnowane markowymi nazwami, jak Google Play odszukamy mnóstwo aplikacji, a pośród nich gry dedykowane na tablet. Ich najważniejszą zaletą jest fakt, iż korzystają one z czujników równowagi oraz temperatury zainstalowanych w urządzeniu. W związku z tym gry są nie tylko wciągające, ale też stanowią ciekawą alternatywę w porównaniu do tych na zwykłe komputery. Gra na tablecie może być też rozwijająca – na pewno docenią to wszyscy, którzy mają dzieci. Wystarczy rzucić okiem na aplikacje do nauki języków, czy też kliknąć w aplikacje rozwijające zdolności ruchowe czy ćwiczące pamięć. Na dodatek, oglądanie filmów na tablecie to idealny sposób na umilenie sobie czasu podróży autobusem. Podobnie czytanie książek w wersji elektronicznej, czy internetowych wersji czasopism. Wystarczy zgrać na urządzenie pliki z video lub muzyką i zamówić prenumeratę. To ostatnie rozwiązanie jest szczególnie interesujące ze względu na cenę: już za kilkadziesiąt złotych rocznie możemy uzyskać dostęp do najbardziej aktualnych wydań magazynów.
Nie tylko telefon pozwala na komunikację

Twórcy programów na tablety pomyśleli o wielu ciekawych rozwiązaniach. Pojawiają się na przykład programy prognozujące pogodę, pobierające aktualne newsy z kraju, ebooki kulinarne czy GPS. Intuicyjna nawigacja na tablecie usprawnia szybkie dotarcie do wyznaczonego celu, a wygodny kształt tego urządzenia sprawia, że prosto go zamontować np. w rodzinnym samochodzie. Osobom, które piszą internetowego bloga albo lubiącym aktywne życie na tzw. społecznościówkach, na pewno spodobają się funkcje umożliwiające prędkie wczytanie na serwis grafiki czy filmu.
Tablet – faktycznie drogi gadżet?

Wiele ludzi błędnie uważa, że tablety to bardzo drogie urządzenia. Warunki te zmieniły się w ciągu minionych kilkunastu miesięcy. Na rynku pojawiły się takie marki, jak GoClever, Archos, Shiru Shogun, myPhone, czy Kiano (ze swoim modelem Kiano pro 10 Dual), które oferują urządzenia o bardzo dobrych mozliwościach, i cenie mniej niż tysiąc złotych. Ponadto firmy telekomunikacyjne dają tablety w abonamencie czy umowach w rodzaju mix. W sprzedaży detalicznej tablety nierzadko dodawane są do droższego sprzętu, np. DVD, za symboliczną złotówkę.
To wszystko sprawiło, że urządzenie nazywane tabletem stało się szerzej dostępne dla przeciętnego obywatela. I taki trend powinien się utrzymać na dłużej.

Do czego może służyć tablet?
Naprawy komputerów przenośnych
Jak ERP zarządza firmą