Praktycznie zaprojektowany przedpokój

Myśląc o projektowaniu i urządzaniu domu, mieszkania czy jakiegokolwiek wnętrza użytkowego zazwyczaj ograniczamy się przede wszystkim do wystroju pokoi, sypialni, kuchni i łazienki z toaletą. Dopiero na ostatnim miejscu zastanawiamy się nad praktycznym i wygodnym zagospodarowaniem miejsca na przedpokoju. A tymczasem to właśnie przedpokój jest często odpowiedzialny za pierwsze wrażenie, jakie nasze mieszkanie robi na nowo przybyłych gościach. Dlatego warto zadbać, aby wystrój przedpokoju był estetyczny i praktyczny. Ponieważ w pomieszczeniu tym zazwyczaj nie ma okien i jest ogólnie niewiele światła, należy wybierać jasne, wesołe barwy ścian, dopuszczalne są nawet kolory jaskrawe, które optycznie powiększają rozmiary pomieszczenia, (jako ze przedpokój zazwyczaj nie jest miejscem dość przestronnym). W praktycznie urządzonym przedpokoju powinien się znaleźć kącik na szafkę na obuwie, wieszak lub szafę na płaszcze i parasole, a w razie potrzeby również lustro i jakąś małą półkę na drobiazgi (grzebień, podręczną kosmetyczkę, klucze itp.)

Praktycznie zaprojektowany przedpokój
Architektura pomieszczeń domowych
Budowa domu z punktu widzenia laika