Zbiornik na paliwo

Miejsce do instalacji zbiornika na paliwo płynne

Do wyboru mamy kilka lokalizacji od najprostszej czyli na działce aż po montaż pod ziemią. Zbiornik taki wraz z rurą która doprowadza paliwo do domu stanowi oddzielną insastalację. Projekt jej musi być przygotowany przez osobę posiadającą specjalne uprawnienia. Jeśli chcemy zamontować zbiornik o pojemności nie większej jak 7m3 to nie potrzebujemy zezwolenia budowlanego, wystarczy że zgłosimy ten fakt do odpowiedniej instytucji. Niewiele osób zakupuje taki zbiornik na własność, najczęściej wypożycza się go lub dzierżawi od dystrybutora gazu płynnego. W ten sposób możemy uniknąć sporych kosztów które musielibyśmy ponieść kupując zbiornik na własność. Jak tylko podpiszemy odpowiednią umowę z dostawcą to on zleci wykonanie projektu instalacji przyzbiornikowej. Dostarczy on nam zbiornik i wskaże firmę która ma się zająć instalacją. Jednak często się zdarza że pewną części kosztów instalacji będziemy musieli ponieść sami. Resztę zapłaci dystrybutor. Za koszty serwisu zbiornika, eksploatacji itp odpowiadamy my. Często w umowie znajduje się punk że od dystrybutora musimy zamówić odpowiednią ilość gazu, często tak jest jeśli cena jest bardzo atrakcyjna. Jeśli zdecydujemy się na instalacje z lekkim olejem opałowym, to także musimy przemyśleć miejsce w którym ustawimy zbiornik. Często montuje je się w domu w kotłowni, piwnicy, łazience. Olej opałowy można przechowywać tylko w piwnicy lub na niższej nadziemnej kondygnacji. Takie warunki są podyktowane ze względu na bezpieczeństwo. Zbiorniki takie taktowane są jako wyposażenie kotłowni więc montowane są razem z resztą jej wyposażenia. Na korzystanie czy też magazynowanie oleju opałowego nie są nam potrzebne żadne dodatkowe zezwolenia. Czasem też zbiorniki montuje się na działce nad lub pod ziemią. Ale wtedy to już nie jest element wyposażenia kotłowni a odrębna instalacja.

Zbiornik na paliwo
Łazienka